Rudens un ziemas svarīgākie VITAMĪNI – kuri tie ir?

Teksts: Evija Āboltiņa un Krista Leškēviča

Klāt ir rudens. Līdz ar vēsāka laika iestāšanos, vairāk uzmanības jāvelta imunitātes stiprināšanai, un mūsu platuma grādos tas nozīmē, ka gandrīz neizbēgami jāpiedomā pie tā, vai ikdienas ēdienkartē ir gana vitamīnu!  Tie palīdzēs gan pret rudens bezspēku, gan saaukstēšanos, gan arī - depresiju. Šie visi ir veidi, kā mūsu novājinātais organisms un imūnsistēma uzvedas, kad trūkst vitamīni. Šajā rakstā lasi par to, kas tev būtu jāzina par populārākajām rudens/ziemas vitamīnu grupām un to labajām īpašībām!

VITAMĪNI VAJADZĪGI VISU CAURU GADU

Lai gan parasti cilvēki pastiprinātas vitamīnu lietošanas ziņā sarosās tieši uz gadalaiku maiņām, tomēr vitamīni mums ir vajadzīgi ne tikai šajā laikā, bet gan visu cauru gadu. Atšķirība ir tikai tā, ka, piemēram, ziemā organisms vitamīnus mēdz patērēt intensīvāk kā vasarā, taču arī tas ir ļoti individuāli. Patiesībā mūsu organisms pats zina cik daudz vitamīnu tam nepieciešams, mūsu uzdevums ir tam sagādāt visu to sortimentu, no kā izvēlēties. Pirmkārt jau tas notiek ar pilnvērtīga uztura palīdzību – jo dabiskāks būs vitamīnu preparāts, jo labāk organisms spēs šos vitamīnus uzņemt. Līdz ar to, tiem cilvēkiem, kas lieto sintētiskos vitamīnus, der atcerēties, ka nepieciešams iekļaut savā ēdienkartē arī dabīgos vitamīnu nesējus – augļus un dārzeņus.

RUDENS UN ZIEMAS VITAMĪNU TOP 3

Ir trīs konkrēti vitamīni, kuru uzņemšanai sevišķi jāpievērš uzmanība tieši gada aukstākajos un tumšākajos mēnešos. Tie ir C, E un A vitamīni. Šie vitamīni ir galvenie, kas rūpējas par organisma aizsargspēju stiprināšanu, tātad, par mūsu imunitāti. Tie palīdz mums cīnīties ar visām nepatīkamajām infekcijas slimībām, kas parasti aktivizējas tieši gada tumšākajos un drēgnākajos mēnešos. Protams, neatkarīgi no gadalaika, organismam ir svarīga arī visu pārējo vitamīnu pietiekama uzņemšana, taču tos speciāli vēlams lietot vien tad, ja ir jūtams konkrēts to trūkums, vai arī kāds no tiem, kādu iemeslu dēļ, tiek pastiprināti patērēts.

Liela daļa cilvēku, gribēdami to labāko, ņem un iegādājas tik populāros multi vitamīnu kompleksus, kas satur teju visas iespējamos vitamīnus un minerālvielas. Mediķi gan šajā ziņā ir daudz skeptiskāki, argumentējot šo skepsi pavisam vienkārši – pirmkārt, bieži vien šie vitamīnu kompleksi satur ļoti daudzus vitamīnus, taču to devas ir tik niecīgas, ka ar to mūsu organismam ir par maz. Otrkārt – parasti organismam papildus ir nepieciešams uzņemt vienu vai divus vitamīnus, nevis visu iespējamo vitamīnu saimi. Un treškārt – lai saražotu tik tiešām kvalitatīvu multi vitamīnu preperātu, ir nepieciešama ļoti laba un kvalitatīva tehnoloģija. Diemžēl lielā daļā gadījumu viss tiek sapresēts vienā tabletē un šā tablete nodēvēta par multi vitamīnu. Taču pareizi būtu izolēt vitamīnus citu no cita, lai pasargātu tos no savstarpējās mijiedarbības, turklāt šad un tad gadās, ka šajos vitamīnu kompleksos iekļauti ir tik daudz un dažādi vitamīni un minerālvielas, kas var traucēt viena otrai uzsūkties organismā. Protams, nevar apgalvot, ka visi multi vitamīnu kompleksi būtu slikti, taču skaidrs ir viens – pirms kādu no tiem iegādāties, labāk konsultēties ar speciālistu, kurš tad ieteiks viskvalitatīvāko produktu!

C, E un A VITAMĪNI – KUR TOS MEKLĒT?

Tātad, kā jau noskaidrojām, vislabākais veids kā apgādāt savu organismu ar tam visvairāk nepieciešamajiem vitamīniem imunitātes stiprināšanai, ir uzņemt šos vitamīnus pēc iespējas svaigākā veidā – proti ar pārtiku, nevis sintētiskā tablešu veidā. 

C vitamīns ir ūdenī šķīstošs vitamīns. C vitamīnam nonākot mūsu organismā, tā uzsūkšanās sākas jau mutes dobumā, taču par galveno uzsūkšanās vietu tiek uzskatīta tievo zarnu beigu daļa. C vitamīnam mūsu organismā ir ļoti būtiska nozīme, patiesībā varētu teikt, ka šis ir viens no būtiskākajiem vitamīniem, ja runājam par imunitātes stiprināšanu, turklāt pieskaitāms arī pie dabiskajiem antioksidantiem. Un priecīgā ziņa ir tā, ka šo vitamīnu uzņemt var daudz un dažādos veidos, visbagātīgākie C vitamīna avoti ir – praktiski visas ogas un augļi (upenes, avenes, kazenes, jāņogas, zemenes, dzērvenes, cidonijas, visi citrusaugļi, kivi, pīlādžu ogas, mežrozīšu augļi, smiltsērkšķi, āboli u.c.), kāpostaugi (galviņkāposti gan svaigi, gan skābēti, briseles kāposti, brokoļi, ziedkāposti u.c.), dilles, pētersīļi, spināti, sīpolloki, tomāti, paprika, kartupeļi un arī aknas. Būtiski gan ir ņemt vērā, ka C vitamīna daudzums visos dārzeņos un augļos stipri vien samazinās, ja tos termiski apstrādājam – jo ilgāk apstrādājam, jo nevērtīgāki tie kļūst, tas pats attiecas arī uz otrreizēji sildītu ēdienu. Interesanti - vislielākais vitamīna C avots dažiem šķitīs pārsteidzošs — tā visvairāk ir skābētos kāpostos! Šis ēdiens lielā mērā savu popularitāti iekarojis tieši jūrasbraucēju dēļ. Kādreiz tos plaši lietoja, lai ārstētu cingu, kas bieži vien piemetās jūrniekiem. Cinga nav nekas cits kā akūts C vitamīna trūkums — to radīja mazās iespējas uz kuģiem garos braucienos ēst augļus un citu ar C vitamīnu bagātu ēdienu. Visas problēmas atrisinājās, kad atklājās, ka tie tomēr ir kas vairāk kā tikai vācu uzkoda. Ieteicamās C vitamīna devas ir šādas – bērniem 30-100 mg dienā, pieaugušajiem 100 mg dienā, grūtniecēm 150 mg dienā.

E vitamīns pieder pie taukos šķīstošo vitamīnu grupas un ir atrodams visu mūsu organisma šūnu membrānās. Lai šis vitamīns varētu uzsūkties tievajā zarnā, ir nepieciešami tauki un žultsskābes. E vitamīns piedalās daudzu svarīgu mūsu organisma funkciju nodrošināšanā un ir pieskaitāms arī pie antioksidantu saimes. Visvērtīgākie dabiskie E vitamīna avoti ir – kvalitatīvas augu eļļas (saulespuķu, kukurūzas, olīvu, linsēklu u.c.), rieksti (lazdu, zemesrieksti), mandeles, diedzētie graudi, olas dzeltenums, paprika, pētersīļu lapas, avokado, spināti, graudaugi un kvalitatīvs sviests. Būtiski ir atcerēties – kad iegādāta kvalitatīva augu eļļa, tā noteikti jāuzglabā tumšā vietā! Ieteicamās E vitamīna devas ir šādas – bērniem 3-12 mg dienā, pieaugušajiem 12 mg dienā un grūtniecēm arī 12 mg dienā. 

A vitamīns, tāpat kā E vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, kura uzsākšanai nepieciešami tauki un žultsskābes. A vitamīns ir sastopams augos A provitamīna veidā – tos sauc par karotinoīdiem, no kuriem visaktīvākais ir labi pazīstamais beta-karotīns. Karotinoīdiem piemīt ne tikai A provitamīna funkcijas, bet tie ir arī lieliski antioksidanti. Interesanti ir tas, ka noteikts A vitamīna daudzums var uzkrāties mūsu aknās – ja šis vitamīns uzņemts pietiekamā daudzumā un aknas ir veselas, tad tā rezervju var pietikt līdz pat 12 mēnešiem. Būtiskākie A vitamīna avoti ir – zivju eļļa, aknas (cūku un liellopu), olas dzeltenums, kvalitatīvs sviests un siers. Ieteicamās A vitamīna devas – bērniem 0,37-1 mg dienā, pieaugušajiem 1 mg dienā, grūtniecēm 1,1 mg dienā un sportistiem 2 – 2,4 mg dienā. Savukārt būtiskākie karotīna avoti ir šādi – žāvētas un svaigas aprikozes, burkāni, pētersīļu lapas, spināti, lapu salāti, sarkanā paprika, ķirbji, tomāti, briseles kāposti. Beta karotīna ieteicamā dienas deva ir no 2 līdz pat 15 mg dienā! Pārdozējot, vienīgā blakusparādība var būt dzeltenīgs ādas tonis.

VĒL KĀDS ĻOTI BŪTISKS VITAMĪNS – SAULES VITAMĪNS

Tas ir vitamīns D. Šis ir vienīgais vitamīns, kuru nevar pilnībā uzņemt caur pārtiku, lai kā arī censtos. Vairumu no tā uzņemam ar saules stariem (kuru rudenī un ziemā mums tomēr ir visai pamaz). Vairumam cilvēku vitamīna D trūkums iestājas laikā no oktobra līdz martam, jo tad dienas gaišā laika stundas strauji sarūk. Protams, daba paredzējusi, ka ziemā nebūs tik daudz saules, tādēļ mūsu ķermeņi vasarā veido vitamīna D rezerves, tomēr mūsdienu dzīves stils ieviesis savas izmaiņas — vasarās mēs tomēr saules staros nepavadām pietiekoši daudz laika, lai uzkrātu pietiekošas rezerves. D vitamīns ir viens no galvenajiem, kas stiprina imūnsistēmu, tādēļ arī saslimstam, ja iestājas tā trūkums. Jā, šis nu būtu tas vitamīns, kuru noteikti vajadzētu uzņemt papildus – lietojot kādu no aptiekā nopērkamajiem preparātiem.

ZĀĻU TĒJAS – VEIDS KĀ PARŪPĒTIES PAR SEVI!

Rudens un ziema ir laiks, kad karsta, smaržīga un garšīga tējas krūze spēj gan sasildīt, gan iepriecināt, gan arī – stiprināt veselību. Runājot par zāļu tējām vitamīnu kontekstā, lūk zāļu tēju TOP 6, ko vērts izvēlēties rudenī un ziemā – tās visas bagātīgi satur dažādus vitamīnus, galvenokārt vitamīnu C, palīdz aizbaidīt saaukstēšanos, vai cīnīties ar to, ja tomēr nācies saslimt:

  • Upeņu ogu un lapu tēja
  • Aroniju ogu tēja
  • Mežrozīšu augļu tēja
  • Dzērveņu tēja
  • Kumelīšu tēja
  • Smiltsērkšķu ogu un lapu tēja

Un noslēgumā - atceries, bieži vien labākie vitamīni ir tie, kuriem dots nosaukums - pozitīvas emocijas! Esi smaidīga un vesela arī gada tumšajos mēnešos! ;)